معمای تنهایی مسلم در کوفه معمای تنهایی مسلم در کوفه

معمای تنهایی مسلم در کوفه

مسلم بن عقیل نماینده امام حسین (ع) در کوفه بود. او مامور بود وضیعت این شهر را بررسی و برای امام حسین (ع) گزارش دهد. به دلیل نقل های تاریخی بسیار متفاوت از فضای کوفه و خفقان آن؛ اتفاقاتی که در کمتر 2 ماه اقامت مسلم در کوفه رخ داد بسیار مبهم می‌نماید و به معمایی بدل شده است که هریک از تاریخ‌دانان با اندیشه خود به تحلیل آن پرداخته اند. در این پرونده به گفته‌های تاریخ درباره این واقعه و تحلیل های تاریخ‌دانان می پردازیم تا شاید گوشه ای از معمای تنهایی مسلم در کوفه روشن گردد.
چرا کوفه برای مقصد انتخاب شد؟

پرونده نامه های امام حسین (ع)

در گذشته مهمترین وسیله ارتباطی میان مردم نامه بوده است. امام حسین (ع) هم از این قائده مستثنا نبوده اند. در لابه لای برگ های تاریخ نامه های فراوانی خطاب به امام حسین (ع) و از جانب ایشان نقل شده است بررسی این نامه ها از این رو که یک نوع تاریخ مکتوب است بسیار اهمیت دارد و قابل اتکا و استناد است. در این پرونده به نامه های امام حسین (ع) و نامه هایی که خطاب به ایشان بوده است پرداخته ایم.

حرکت به سمت کوفه، استراتژی عقلانی امام حسین (ع)

هر چند اصل حرکت و قیام امام حسین (ع) با در نظر گرفتن جنبه های الهی، سیاسی و مردمی آن مورد تایید عموم و حتی قاطبه امت اسلامی است، ولی در این میان برخی جزئیات این حرکت محل بروز سوالات متعددی واقع شده است. یکی از این سوالها علت انتخاب کوفه به عنوان مقصد نهایی برای حرکت امام حسین (ع) است. البته باید این نکته را در نظر داشت که آن حضرت در حرکت خود از برخی شهرهای بزرگ آن زمان عبور کردند و یا اینکه به بزرگان آنها نامه نوشتند.

بررسی صفات کوفیان در عصر امام حسین (ع)

مردم هر شهری دارای صفات خاصی هستند که فضای عمومی جامعه آن‌ها شکل می‌دهد. صفات کلی مردم کوفه به گونه ای بود که موجب ایجاد فضایی در جامعه آن‌ها شد که در تاریخ از چرخش‌های ناگهانی آن‌ها در حوادث شگفت باشیم.

مسلم به سوی کوفه فرستاده شد

مسلم تنها یک پیک بود و یا ماموریت دیگری هم داشت؟

مسلم بن عقیل به کوفه فرستاده شد اما ایشان به چه منظور مخفیانه به سمت کوفه حرکت کردند؟ آخرین ماموریت زندگی ایشان چه بود؟ ایشان تنها مامورت رساندن نامه ها به سیدالشهدا را داشت؟ در ادامه به بررسی ماموریت حضرت مسلم می پردازیم.

جغرافیا و چگونگی حرکت مسلم به سمت کوفه

مسلم بن عقیل از طرف امام حسین (ع) مامور بود مخفیانه به سمت کوفه حرکت کند. در این راه اتفاقاتی برای او رخ داد که در ادامه به برسی مسیر و این اتفاقات می پردازیم.

پرونده شخصیت شناسی حضرت مسلم (ع)

امام حسین (ع) برای آگاهی و مطمئن شدن از فضای کوفه و نامه‌های کوفیان، مسلم بن عقیل را که فردی مورد اعتماد و آگاه به فضای کوفه بود، به عنوان نماینده خود به کوفه فرستاد تا اوضاع مکه را بررسی کند و نتیجه آن را به امام حسین (ع) گزارش دهد. مسلم پس از بررسی اوضاع کوفه، به امام حسین (ع) نامه می‌نویسد که به سمت کوفه بیاید؛ ولی بعد از آن ابن زیاد به کوفه می‌آید و شهر را تسخیر می‌کند و این نماینده شایسته امام حسین (ع) را به شهادت می‌رساند.

اقبال و یا عدم اقبال کوفه نسبت به مسلم

ورود مسلم به کوفه و واکنش مردم کوفه

مسلم به صورت مخفیانه وارد کوفه شد و در خانه مورد اعتماد ترین فرد کوفه جای گرفت. شیعیان به رفت و آمد نزد او روی آوردند. هر گاه گروهى از شیعیان نزد او اجتماع مى کردند ، نامه حسین بن على علیه السلام را برایشان مى خواند...

سران قبایل کوفه و بیعت با مسلم

در کوفه به گواه تاریخ بیش از 4000 نفر با مسلم بیعت کردند. اما از نکات مهم این است که چه کسانی با او بیعت کردند. از سران قبایل مهم و پرجمعیت کوفه آیا کسی با ایشان بیعت کرد؟ در ادامه به بررسی این موضوع در تاریخ می پردازیم.

اقدامات مسلم تا قبل از ورود ابن زیاد

مسلم بن عقیل فرستاده امام حسین (ع) پس از 20 روز در 5 شوال سال 61 به کوفه رسید. به صورت مخفیانه ای وارد کوفه شد و اقداماتی را در کوفه انجام داد که به بررسی این اقدامات می پردازیم.

ورود ابن زیاد در کوفه

شخصیت شناسی عبید الله بن زیاد

عبیدالله بن زیاد از شخصیت هایی است که نقش به سزایی در واقعه عاشورا ایفا کرده است و جنایات او یکی از عوامل اصلی حادثه کربلا است. در ادامه به بررسی شخصیت او می‌پردازیم.

مسلم بن عقیل در مقابل عبیدالله بن زیاد چه کرد؟

پس از آنکه این زیاد به سرعت خود را به کوفه رساند و مخفیانه و با نیرنگ وارد کوفه شد. دست به اقداماتی زد. خفقان شدیدی در کوفه به راه انداخت. در مقابل مسلم بن عقیل اقداماتی انجام داد که در ادامه آنها را بررسی می‌کنیم.

نقش ابن زیاد در پیمان شکنی کوفیان

در بررسی تاریخی واقعه عاشورا، وقایعی که سبب استحاله مردم کوفه شد بسیار مهم است. چرا که همان مردمانی که با چند هزار نامه از امام حسین(ع) دعوت کردند که به کوفه بیاید؛ بیعت با فرستاده امام را شکستند، تغییر موضع دادند و در نهایت اباعبدالله(ع) را میدان جنگ تنها گذاشتند. در این میان نقش ابن زیاد و جنایاتش از سایر وقایع پررنگ تر است. از این رو در این نوشتار اقدامات ابن زیاد قبل از عاشورا را بررسی می کنیم.

۳ نظر
 
  • علی ۱۳۹۵/۰۸/۱۸

    ممنون

  • ناشناس ۱۳۹۵/۰۸/۱۸

    تشکر از زحمات شما

  • ناشناس ۱۳۹۵/۰۸/۱۸

    تشکر از زحمات شما

فراموشی رمز عبور

ایمیل خود را وارد کنید

×
ارتباط با ما

پیام های خود را از این طریق برای ما ارسال نمایید.

×